Hoewel de video van Kahn Academy al 10 jaar oud is, vind ik deze net zo actueel en fris als toen. De boodschap is duidelijk en krachtig over de growth mindset: Als mens ben je geboren om te leren.

Niemand wordt slim geboren.

 

We beginnen allemaal bij nul. We kunnen niet praten, kunnen niet lopen, kunnen zeker geen algebra doen.

 

Optellen, lezen, schrijven, fietsen? In het begin is niemand ergens goed in. Er was een tijd dat Einstein niet tot 10 kon tellen en Shakespeare zijn ABC moest leren, net als de rest van ons. Gelukkig zijn we geboren om te leren.

 

Langzaam, zeker, struikel je, glijd je uit, kruip je, val je, en misluk je, en val je, frustrerend, verwarrend, proberend, worstelend, tot op een dag, loop je. Een voet voor de andere. Het ene idee boven op het andere.

 

Elke verkeerde antwoord maakt je brein een beetje sterker. Mislukking is gewoon een ander woord voor groeien en je blijft doorgaan. Dit is leren. Weten dat je het zult begrijpen, zelfs als je het nog niet hebt begrepen.

 

Omdat de mooiste, complexe concepten in het hele universum zijn gebouwd op basisideeën die iedereen overal kan begrijpen. Wie je ook bent, waar je ook bent, je hoeft maar één ding te weten:

 

JE KUNT ALLES LEREN.

Het is de moeite waard om de video met zijn prachtige beelden te bekijken.

 

Wil je andere video’s over growth mindset in je onderwijs gebruiken? Goed idee! Bekijk en kies video’s van de pagina van Mindset Works.